Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η επίσκεψη στη Εθνική Πινακοθήκη(2 μέρος)

Ο πίνακας που μου άρεσε ήταν "η έξοδος του Μεσολογγίου" του ζωγράφου Θ.Βρυζάκη.
 Απεικονίζει τον Ιησού με τους αγγέλους του αριστερά και δεξιά και από κάτω οι Τούρκοι και οι Έλληνες πολεμιστές που προσπαθούν να νικήσουν τους αντιπάλους τους.
 Ακόμη πιο κάτω βλέπουμε γυναικόπαιδα και μητέρες με τα μωρά τους νεκρές ενώ οι Τούρκοι ανεβαίνουν πάνω στο κάστρο.Ανήκει στους πίνακες που αναφέρονται στην ιστορική ζωγραφική και απεικονίζει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός
 
                                                   Λάμπρος


 Μου άρεσε ο πίνακας του Ανδρέα Κριεζή που δείχνει μια Υδραία αρχόντισσα.
 Στον πίνακα βλέπουμε μια νέα γυναίκα να φοράει τα καλά της ρούχα και κοσμήματα. Φοράει ένα κατάλευκο πουκάμισο,ένα μαντήλι δεμένο στο κεφάλι της ,που αποκαλείται μαντήλα ,μια κόκκινη μπλούζα με σχέδια που κουμπώνει κάτω από το στήθος της πάνω από το πουκάμισο,μια σκούρα πράσινη μακριά και φουσκωτή φούστα. Στη μέση έχει ένα λυτό κόκκινο μαντήλι , ένα ασημένιο σταυρό κάτω από την κόκκινη μαντήλα και τέλος φοράει ένα δαχτυλίδι με μια σκούρα μπλε πέτρα  σαν τον νυχτερινό ουρανό και λαμπιρίζει σαν να έχει άστρα πάνω του.
 Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να καταλάβουμε την καταγωγή της νεαρής γυναίκας είναι κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο,μόνο από τα πανάκριβα κοσμήματά της ,καταλαβαίνουμε ότι σίγουρα είναι αρχόντισσα και η θάλασσα στο βάθος δείχνει ότι είναι από νησί αν και έπρεπε να φαίνονται βουνά και σπίτια επειδή ο πίνακας έγινε στην Αθήνα.
 Μέσα στο πλούσιο σπίτι απ' ότι δείχνει ο πίνακας υπάρχει ένα ωραίο τραπέζι στο οποίο ακουμπάει το
 χέρι της.
                                                                                     Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου